Brusselse Cultuurdagen

Wat is het?
Het is een cultuurfestival dat de verschillende facetten van de Turkse cultuur bij elkaar brengt beginnende van literatuur, papiermarmeren, kalligrafie en muziek, gaande tot theater, specialiteiten uit de Turkse keuken en traditionele dansen. De doelstelling van het festival is het verzamelen van de Brusselaars rond deze oosterse culturele en artistieke erfgoed. Gedurende 3 dagen worden meer dan 10.000 bezoekers verwacht op het festival dat plaats vindt in het schoolcomplex Ecole des Etoiles in Haren met een grootte van 12.500 m².

Waarom een festival?
Aan de hand van kunstzinnige en culturele activiteiten creëren de Brusselse Cultuurdagen een ideale gelegenheid voor een sfeer van uitwisseling en vriendschap, door mensen van verschillende achtergronden en origine samen te brengen en dit om de kunst van het samenleven te bevorderen.

De Brusselse Cultuurdagen proberen met een brede waaier aan activiteiten en een gevarieerd programma de Turkse kunst en cultuur bekend te maken bij de Brusselaars van de ene kant en de Turkse gemeenschap vertrouwd te maken met de Belgische artistieke wereld van de andere kant. Het is belangrijk om eraan te herinneren dat het festival wordt georganiseerd ter ondersteuning van Ecole des Etoiles, de vrucht van een lang proces van reflectie en inspanningen van de kant van de leraren en Belgisch-Turkse ondernemers om de echte problemen in het onderwijs tegen te gaan.

Bovendien, gaat het om een mooi voorbeeld van een sociale verantwoordelijkheidsproject aangezien alle inkomsten integraal gestort zullen worden naar Les Amis de l’Ecole des Etoiles, die innoverende projecten van de school financiert. In 2013 heeft de organisatie van de Brusselse Cultuurdagen al haar inkomsten gedoneerd aan hetzelfde project, een genereuze weldaad die Fedactio de titel van “Brusselaar van het jaar” in de categorie economie heeft opgeleverd omwille van haar bijdrage aan de uitbreidingen van het educatieve project.

Net zoals de vorige jaren hebben de organisatoren beslist om het festival opnieuw in het grote complex van Ecole des Etoiles te realiseren. Het grote plein van de school zal getransformeerd en vernieuwd worden om een feestelijke sfeer te creëren. Er zal een groot podium neergezet worden voor de concerten met daar rond kraampjes voor consumptie.

De conferentiezaal uitgerust met de laatste technologie zal ruimte bieden aan verschillende spektakels, conferenties en theatrale voorstellingen. Ook is een grote tent voorzien voor eventuele regenbuien die het goede verloop van het festival zouden kunnen hinderen.

Wanneer?
De Brusselse Cultuurdagen beginnen op vrijdag 15 mei 2015 en eindigen op 17 mei 2015. Het programma begint elke dag om 11h00 en duurt tot laat in de avond.

Verloop van het programma?
De activiteiten, gekozen door het organisatiecomité, zullen op de agenda geplaatst worden voor elk van de 3 dagen. Het festival is bestemd voor iedere leeftijd en open voor iedereen;
o Voor de allerkleinsten: workshops, animaties en ontspanningsactiviteiten;
o Voor liefhebbers van literatuur: auteurslezingen en signeersessies;
o Voor de jongeren: concerten van populaire beroemdheden;
o Voor kunstliefhebbers: handambachten, traditionele dansen en theatrale voorstellingen;
o Voor de fijnproevers: tal van Anatolische specialiteiten;

In kort, het festival hoopt te voldoen aan ieders verwachtingen.

Wie organiseert dit festival?
De Brusselse Cultuurdagen worden georganiseerd door BELTUD, lidvereniging van FEDACTIO (de Federatie van Actieve Verenigingen van België). BELTUD, de vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap is opgericht voor het bevorderen en aanmoedigen van de dialoog tussen de Belgische en Turkse gemeenschappen.

}
Free mockups