Volksdansen

halk oyunlari

Honderden jaren lang is Anatolië de bakermat geweest van verschillende culturen en beschavingen. Ze heeft een lange geschiedenis, rijk aan diversiteit, een cultuur waaraan de kruising van verschillende volkeren afdrukken heeft gelaten. In kader hiervan zal het festival van Beltud volksdansen uit Turkije, maar ook van elders verwelkomen. Naast de volksdansen uit verschillende hoeken van Anatolië, zijn er ook twee Belgische folklore groepen:

Aliquam Amentis

De volksdansgroep Aliquam Amentis (Latijn voor “een vleugje waanzin”) brengt dansen vanuit de Renaissance (16e 17e eeuw) en de Belle Epoque (1900). Een waar spektakel met prachtige kostuums en levendige muziek.

De dansen vanuit de Belle Epoque voeren je mee naar de tijd van de eerste toeristen, toen de inwoners van de steden rust zochten in kuuroorden zoals in Spa en Oostende. Walsen, de Quadrille en andere dansen worden gebracht op bekende melodieën zoals “La Vie Parisienne” (de bekende melodie van de french cancan) of de Lanciers (dansen met militaire passen). Tot het repertoire vanuit de Renaissance behoren hofdansen en dansen met betrekking tot het boerenleven. U zal ongetwijfeld versteld staan van de stijl en het tempo van deze oude melodieën.

‘ T vrij uurke

In mei 1979 organiseerde de Chiro van de Zedelgemse Parochie “St-Elooi” voor het eerst een volksdansavond. Het initiatief sloeg meteen aan en groeit kort nadien uit tot een nieuwe volksdansgroep. De groep focuste zich in de beginjaren voornamelijk op internationale dansen, maar al vlug werd er overgeschakeld op een zuiver Vlaams dansrepertoire met de bedoeling de Vlaamse cultuur te promoten. De Vlaamse dansen typeren zich in het leven op de boerderij met oogstdansen, kermisdansen, huwelijk en andere gelegenheden.

Intussen is de volksdansgroep uitgegroeid tot een vaste waarde. Ze brengt Vlaamse volksdansen begeleid door muzikanten in traditionele Vlaamse kledij anno 1900. De groep nam reeds deel aan talrijke optredens in binnen- en buitenland, waaronder Taiwan, China, Brazilië en de VS. De volksdansgroep heeft intussen al meer dan 400 optredens in 18 verschillende landen en 3 culturele prijzen op haar palmares staan.

}
Free mockups